måndag 20 oktober 2008

Veckans Kosttips Med Anna


KLASSIKER KÖTTBULLAR MED POTATISMOS & KANTARELLSÅS

Köttbullar;
500 g nötfärs
1 dl ströbröd
1.5 dl mjölk
0.5 dl grädde
1 st ägg
1 nypa socker
1 lök
Salt & svartpeppar

Gör så här;
1. Blötlägg ströbrödet i mjölken och grädden.
2. Skala löken & dela i önskad storlek// Tips är att riva de på den grova sidan på ett rivjärn.
Blanda övriga ingredienser till färsen i en annan bunke.
3. Blanda ner det svällda ströbrödet i färsen efter 10 minuter.
Rulla till små sötabollar och stek i olja och smör.
4.Sänk temperaturen på stekpannan när du fått en fin färg på köttbullarna.

Kantarellsåsen;
200-300 g kantareller
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl Matlagningsgrädde
1 tsk soja
ca 2 msk kalvfond
ca 1 msk Vilt & kantarellfond
salt & svartpeppar

Gör så här;
1. Ta ur köttbullarna i stekpannan, lägg i kantarellerna, låt fräsa till lagom färg.
2. Häll i grädden samt sojan & fonderna( det är fonderna som gör underverket).
3.Häll sedan i redningen vetemjölet blandat med lite vatten.
4.Lägg sedan i köttbullarna igen och låg sjuda på svag värme i ca 5-10 minuter-
detta gör att köttbullarna blir riktigt saftiga.

Potatismos;
ca 12 potatisar
ca 4 dl matlagningsgrädde/ alt mjölk
2 äggulor
2 msk smör
Salt & peppar

Gör så här;
1. Skala potatisen & dela den i mindre bitar.
Koka potatisen mjuk. Mosa potatisen. Lägg i smör, salt och peppar & äggulorna
Häll i grädden, lite i taget, medan du vispar moset.
När du fått en bra konsistens är moset klart

Smaklig måltid!

1 kommentar:

Anonym sa...

det ser galet gott ut. Jag tycker att team solde ska börja sälja Annas mat lådor på webben.