söndag 12 oktober 2008

Veckans Kosttips med Anna

Ljuvlig höstgryta

600 g grytbitar av griskött/ nötkött alt älgkött
1 gul lök
1 halv knöl ingefära
Salt
Peppar
Vitlök i önskad mängd
Soja
2 msk kalvfond
2 dl vatten/alt att använda spadet som kommer från köttet när det kokas
12 mjuka aprikoser
2-4 dl matlagningsgrädde beroende på hur mycket sås man önskar
50 g pinjenötter
1 burk ananasbitar
Persilja


Gör så här;

1)Bryn köttet i en gryta tillsammans med lite olja & matfett, salta & peppar
(matfettet gör att köttet får en gullenbrun färg)


2)Som det står i de flesta recept ska man koka kött i ca 20 minuter men det räcker inte
på långa vägar.
Fyll nu grytan med vatten så att det täcker köttet med råge & låt sjuda i ca 2-3 timmar.
Köttet kommer att bli så mört att det bara smälter i munnen.

3)När köttet är färdigt, sila bort spadet och spara detta.

4)Skala löken och hacka den i önskad storlek & lägg löken i grytan med köttet & fräs nu ihop detta.
Sen är det bara att lägga i önskad mängd av salt, peppar, ingefära & Vitlök.

5)Tillsätt kalvfonden & spadet som du sparade alt vatten.
Koka i ca 10 minuter

5)Dela aprikoserna & rör ner i grytan tillsammans med grädden.
Låt koka ytterligare 5 min.

6)Rosta pinjenötterna i torr stekpanna, rör sedan ner i grytan.
dela ananasen och rör försiktigt ner i grytan.

7)Nu ska allt bara bli lite varmt, önskar man en brunare färg på grytan är det bara att
att ta i lite soja.

Garnityr, persilja & lite ananas.

Smaklig måltid!



3 kommentarer:

Dan Stenqvist sa...

Spännande med aprikoser Anna!

Anonym sa...

Mmm, jag gjorde precis den här grytan med quornbitar och det blev supergott! Tack för receptet Anna

Anonym sa...

Underbart med positiv respons på mina matrecept :-)
Tusen tack!