söndag 5 oktober 2008

Veckans Kosttips Med Anna

SAFFRANSPASTA MED SKALDJUR

Ingredienser
500 g bandspagetti
250 g lax
150 g torsk
1 kg färska blåmusslor
ca 1.5-2 dl vitt vin
5 dl kaffegrädde
1 st vitlöksklyfta
2-3 stjälkar persilja
1 lök
1 morot
1 knippe broccoli
0.5 krm svartpeppar
Gurkmejramca
0.5-1 g Saffran
fiskfond
Olja

Gör så här
1. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas.
Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.

2. Täck botten av en stor kastrull med vinet och lite olja, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, finhackade morötter, finhackad lök, broccoli, svartpeppar, laxen, torsken och musslorna.
Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter, ta ur musslorna och låt resen sjuda i ca 10-15 minuter till.
Sila av och spara spadet.
Låt alla ingredienserna vara kvar i grytan.

3. Ta nu fram en ny gryta.
Häll i spadet ca 1½ dl, salt och fiskfond( där kan du välja själv hur mycket du vill det ska smaka prova dig fram till din perfekta smak)och låt koka ner till hälften ungefär.
Häll nu i kaffegrädden och låt koka upp, ta i lite saffran och smaka av med salt och peppar.

4. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Låt den rinna av.
Tänk nu att lägga i lite gurkmejram i vattnet det är den som ger pastan får den vackra gula färgen.

5. Häll över pastan i kastrullen med såsen och blanda noga.Blanda sedan i skaldjuren.
Tänk nu på att inte röra utan bara vända i ingredienserna, annars går fisken lätt sönder.
6. Lägg upp pastan på fat och strö över den hackade persiljan.
Toppa med musslorna och servera.

Smaklig måltid!

1 kommentar:

Matti sa...

Ser som vanligt grymt gott ut. Kör nog detta imorgon, får se om jag kan fixa musslorna...

Tack för de inspirerande inläggen!!