tisdag 1 januari 2008

Claes Persson


Namn: Claes Persson
Ålder: 30
Längd: 185 centimeter
Vikt: 74 kilogram
Yrke: Kontorist

Favvokaffe: Cappucino med en extra shot espresso. Det tycker jag är gott och den där extra shoten ger en bra effekt. Vet inte om den heter något speciellt, men vi kan väl kalla den för ”cappucino med en extra shot espresso”.
Favoritmat: Rimmad oxbringa som är kokt i öl. Serveras med pepparrot och potatis med en pilsner till.
Favoritdryck: Bourbon med en (1) isbit. Funkar också alldeles utmärkt straight med en Newcastle Brown Ale som chaser.
Favorithögtid: Någon av adventerna, kanske. Varför inte den tredje? Svårt att förklara.

Position i laget: Domestique och klättrare. Jag gör det min kapten kräver.
Cykelmärke(ram): Som det ser ut nu kör jag italienskt 2010. Vi får se vad som går i lås.
Bakgrund(idrott): Basketboll, fotboll och ishockey. Medioker på samtliga.

Bästa cykelminne: Måste vara första turen tillsammans med Carlström och Delavega. Jag kände mig komplett som människa med en racer mellan benen och fantastiska vänner på hjulet. Det omvända skulle också fungera fint.
Bästa cykelväg: Var helst det går uppför och är kantvind.
Bästa cykelstopp/kaffe: Aldo´s.
Nästa cykelprojekt: Ny racer. Sen ska jag trimma gram på min gubbacykel. De 16 kg Hurricane som läggs till i barnstolen måste försvinna från andra delar. Det handlar om naturens inneboende balans, helt enkelt.
Viktigast på Din cykel: Motorn som sitter och arbetar mellan pedaler och styre.
Nästa inköp till cykel: Ett par snabba hjul skulle jag tro.

Bästa cyklist ever: Laurent Fignon, ”Professorn”. Lite bortglömd. Han har allt man kan kräva hos en cyklist för att vinna min gunst. Frisyren, glasögonen, sättet han rämnar under press. Det mesta med honom är mytiskt på något sätt, även om jag inte vet så värst mycket om honom. Men jag älskar sättet han förlorade Touren till Greg Lemond 1989. Fignon var då nyligen vinnare av girot, rankad som världens bästa cyklist och leder med 50 sekunder över Lemond inför sista etappen in till Champs Elysées. Det är ett tempolopp i centrala Paris. De bägge har turats om att ha den gula tröjan genom i stort sett hela touren. Greg Lemond startar näst sist. Han använder tempostyre och aerodynamisk hjälm. I sann amerikansk anda har han anammat allt inom den allra senaste teknologin. Därefter startar Fignon som siste man ut. Med en nonchalant hästsvans som hämtad ur fransk mjukporr och glasögon från någon loppmarknad i en studentkorridor på Sorbonne. Han är 29 år, men ser ut som 45. Och inget är aerodynamiskt med den mannen.
Lemond kör fantastiskt och vinner tempot. Fignon är ingen dålig tempocyklist, men det verkar som om han ligger på sparlåga. Han har ju ändå 50 sekunder att gå på. På upploppet verkar det bli tight. Med hästsvansen piskande i vinden lägger han i en större växel, men han ser inte ut att ha benen med sig. När han äntligen korsar mållinjen är han 58 sekunder efter Lemond på etappen. Lemond står som slutsegrare av Touren. Åtta sekunder före Fignon. Fignon bryter ihop efter målgång och inser att han har klantat bort totalen. Genom att bara vara Laurent Fignon. Klassiskt, spännande och bättre än fiktion. Hollywood skulle kunna göra en dräpare om Greg Lemond i den touren. En ny Rocky. Men det är filmen om Fignon som jag skulle vilja se.
Bästa stall: Team Solde
Snyggaste stall: Nu - Rapha Condor. Då – Bianchi på Coppis tid.
Bästa/snyggast cykel: En röd Colnago Master
Racer, mtb, bmx eller gubbacykel: Racer.
Grön eller prickig tröja: Prickig alla gånger.

1 kommentar:

Dan Stenqvist sa...

Clabbe, du är kung.