måndag 8 september 2008

Veckans kosttips med Anna



Ingredienser 4 portioner
500 g nötköttfärs
100 g champinjoner
2 morötter
½ palsternacka
1 burk passerade tomater (400-500 gr)
1 dl tomatpuré
4 st klyftor vitlök
2 msk olivolja
2 msk smör
Ruccola
Rödlök
Salt
Svartpeppar
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor
Bechamelsås:
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Peppar
Salt
Gör så här
1. Béchamelsås: Koka upp mjölk i en kastrull. Smält smör i en annan stor kastrull, ta av från värmen, blanda ner vetemjölet och vispa det till en jämn redning. Sätt tillbaka på värmen och späd med den kokta mjölken, lite i taget och under ständig vispning. Koka upp såsen och låt den koka minst 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
2. Bolognesås: Skala och hacka löken och skala och tärna mototen ytterst fint. Skala rotsellerin och riv den grovt. Fräs grönsakerna mjuka i smör, lägg i färsen och fräs den gyllenbryn. Spä med buljongen och de krossade tomaterna. Krydda såsen, tillsätt tomatpurén och pressa ner vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Krydda med salt och peppar., lägg sedan köttfärsen i bechamelsåsen och kokas samman.
3. Sätt ugnen på 200°. Varva köttfärssås och lasagneplattor i en smord, ugnssäker form.
Avsluta med att strö över ost och grädda i ugn i 45–50 minuter.
4. När lasagnen är klar, låt stå en liten stund, servera med ruccola på toppen, parmesan och skivad lök.

SMAKLIG MÅLTID!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken vacker uppläggning!

Emma sa...

Oj, vad det såg gott ut! Det hade varit riktigt fint att få äta lite senare i veckan...

Anonym sa...

Verkar vara supergott. Tar man då äppelmuffinsen till efterätt där äpplena kommer från Roasjö får man verkligen en helhet i middagen.