tisdag 18 november 2008

Veckans Kosttips Med Anna


VÄLDOFTANDE FISKSOPPA

Ingredienser till ca 5 personer

1 purjolök
½ fänkålsstånd
2 Morötter
lite matfett
1½ dl vitt torrt vin
1 L fiskbuljong (Vatten och tärning)
1 Burk hela tomater
1-2 st vitlöksklyftor
ca 1 ark saffran
1 tsk färsk timjan
1 tsk färs basilika
400g djupfryst alt färsk fisk( lax eller sej)
1½ dl vispgrädde
ca 20 räkor
1 burk musslor alt kräftstjärtar om man ej äter musslor

Gör så här;

1)Dela porjolöken på mitten och skölj noga igenom alla skickten
Ansa & skiva fänkålen
Skala & skär morötterna i stavar
2)Fräs grönsakerna i lite matfett, utan att de nu får färg i en stor kastrull.Späd met vitt vin, fiskbuljong & de hela tomaterna.
Tillsätt nu timjan, basilika & saffran samt den pressade vitlöken.
3)Låt allt stå och koka samman i ca 15 minuter.
Tillsätt fisken & låt nu soppan sjuda i ca 5 minuter.
4)Vispa grädden till ett skumm.
Rör ner grädden försiktigt i soppan.
Skala räkorna låt musslorna/kräftstjärtarna rinna av, rör sedan ner allt i soppan.
Låt nu allt bli genomvarmt men TÄNK PÅ ATT DEN INTE FÅR KOKA FÖR DÅ SKÄR
SIG GRÄDDEN.

Servera soppan i en härligt djup tallrik, garnera med citron eller varför inte lite timjan alt basilika om det blev över.
Tips att gott vitlöksbröd till är inte att förglömma!
Äter du ej fisk eller skaldjur kan du alltid använda tofu eller quorn istället för fisk &
skaldjuren.

SMAKLIG MÅLTID!



1 kommentar:

Dan Stenqvist sa...

Stabilt som vanligt Anna!