onsdag 18 november 2009

Slagskeppets måntenbajkskola - Del 2

Slagskeppets Måntenbajkskola, seconda parte – Vatten

Inom mountainbike finns det två olika sorters vatten. Den första är vattnet man måste sätta ner foten i för att den där spången tydligen var ganska smal, och den andra sorten är vattnet man dricker för att kunna prestera. Det är den andra sorten vi ska fokusera på i den här delen av min måntenbajkskola. Eller inte riktigt förresten. Vi ska fokusera på hur man tar med sig vattnet.



På landsvägen vet ju alla att det är 500ml-flaskor som gäller, men att köra med flaskor i skogen har sina nackdelar. Ibland vill man till exempel ha med sig två flaskor, men det är inte alla mountainbikeramar som har en geometri som tillåter det. Ibland har det regnat innan man ger sig ut i skogen och då får man gräva lite innan man hittar ventilen på flaskan. I somliga fall har man bestämt sig för att ta vägen genom skogen för att kolla på en cykelcrosstävling och då är flaskstället reserverat för cykelcrossåskådardricka istället för vatten.



För att lösa problemet med hydrering i skogen har man vänt sig till djurens rike. Kor har dricka i en påse på magen men en påse på magen finns det risk att man slår knäna i, så den går bort, trots att den även hade kunnat fungera som skydd för en annan påse när man måste kliva av cykeln över styret i farten (som när det är en sten ivägen). Pelikaner har lite av varje i sin underkäke, men även om det hade sett roligt ut så är det inte heller applicerbart. Slutligen kom man fram till att kamelens lösning nog är den bästa – att ha vattnet i en puckel på ryggen. Jag vet inte hur kameler dricker ur sina pucklar men på måntenbajk dricker man genom en slang.

Som aspirerande mountainbikeåkare har jag en ryggsäck med en vattenpåse i, som har en slang som man kan suga vatten ur. Första gången jag använde den tyckte jag det var jobbigt att dricka ur den men det sätter sig ganska fort, och efter ett tag är det helt ok. En fördel gentemot flaskan är att vattnet i påsen på ryggen inte fryser när det är kallt ute utan tempereras av kroppen och blir pissljummet.

Den mest uppenbara nackdelen är såklart att det ser dumt ut. Cykla med en ryggsäck skriker “pendlare!” och det gör sig inte om man har lena bockastyreben och snabba brillor. Det finns lyckligtvis guidelines för när det är godkänt respektive icke godkänt att använda vattenryggsäck:

Vid tävling med licens: Aldrig ok!
Vid motionslopp: Ok om man har håriga ben och BMI > 24, inte ok annars.
På träning: Ok (kan eventuellt regleras i klubbens stadgar).

Det var allt för denna gång, och glöm inte: Varannan vatten så har du roligare!

9 kommentarer:

schmunk sa...

Aha, jag har sett byggarbetshjälm i glansig plast med en dryckhållare på varje sida. Hur högt BMI måste man ha för att köra med en sån pjäs?

Snarkus sa...

det är en amerikansk cyclocrosshjälm du tänker på

Anonym sa...

camelback är aldrig ok!
/
Crescendo Velo

Den 8e Kaptenen sa...

camelbacks är lika illa som öresundsbron, hellre törstig än ful.

=en på cykeln, och en liten i ryggfickan brukar sitta som en smäck.

övriga attribut som är fel kan även vara:

Riserstyren, + vinklade styrstammar och stänkskärmar.

Emma sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Emma sa...

Äh släpp det där med måååntajnbajk och åk skidor på riktiga måntaijns istället. Camelbacken är grym i backen och funkar även som ett extra ryggskydd, vilket kan behövas emellanåt. Dags för nya äventyr?!
/Emma - som insett att jag inte får åka några skidor i år och har drabbats av abstinens!

Katarina M-I sa...

Emma, kör mååååntajnbajk i vinter. Det ger grym skidkänsla och kan funka som substitut för feta lagg, stora svängar och fartblindhet. Man letar bara upp en lagom slingrig stig med lite fallhöjd och så hittar man en bra linje. Är man bra på linjer och skogsskidåkning så blir man grymt snabb i skogen:)

Love the ride!

(tyvärr är det lite dåligt med stigar med hög flowfaktor runt Malmö. Genarp har några små partier. Vånga har några fler)

Emma sa...

Ha, ha det kan funka. Dan du får hänga på med din camelback om du vill.

Anonym sa...

Även i TdF...

http://www.operationgadget.com/2004/07/bobby_julich_ri.html