onsdag 11 november 2009

Rackare

Det inkom ett email till redaktionen. Vi på redaktionen älskar när det kommmer in mejl i den här kalibern. Fortsätt med det kära läsare!


Hej,
Jag har märkt att Team Solde använder ordet rackans ganska ofta i positiv mening, vilket borde bli tokigt om man läser på lite. Min mamma är svenska lärare och rektor, så jag ser det som min plikt att upplysa dej om vad en rackare egentlig var:
Rackaren var bödelns dräng. Han ställde avrättningsplatsen i ordning inför förrättningen, plockade ner de döda som hängts och steglats och grävde ner dem i galgbacken, begravde självmördare i skogen, och om brottet ansågs mer skamligt kunde han även utdela vissa kroppsstraff (vilket annars en profoss gjorde).
Rackaren användes även för att slakta och flå hästar samt avliva katter och hundar (därav uttrycket flåbuse). Att rackaren fick slå ihjäl (slakta) hästar hänger samman med att hästen i förkristen tid var helig, något som levt kvar så till vida att ingen slaktare ville åta sig det. Slaktad häst begrovs eller fick bli liggande eftersom ingen vågade äta köttet.
Enligt en kunglig förordning av den 7/11 1760 skulle rackare ha betalt efter en viss taxa till exempel halshuggning 5 daler och "handens avhuggande" 2 daler.
Enligt en förordning från 1729 skulle rackaren begravas som "ärelös" på en plats norr om kyrkan.
Tilläggas kan att uttrycket, "ska vi ta en rackare" i sammanhanget en snaps kommer sig av att då hästslaktaren kom på besök och skulle ha sin slaktarsup serverades denne i ett speciellt spetsglas på ben och fot. Detta glas var enbart till för rackaren som ansågs för att vara oren och ingen annan drack av det glaset.
I Norrland förekom beteckningen sockenlapp. I södra Sverige kallades rackaren för det mesta för nattman. Bland hans arbetsuppgifter fanns tömning av latriner och att forsla bort och gräva ner kadaver. Ibland tjänstgjorde han som sotare.
Yrket, som alltid haft mycket låg status, försvann med dödsstraffets avskaffande och förbättrade rutiner för sanitetshållning i städerna, men orden rackare och rackarunge lever kvar idag som ett skämtsamt och ej nedsättande tillmäle. Även byracka, rackarunge och rackartyg kan härledas till rackare.
nu åter till soffan
ha de
M

10 kommentarer:

J sa...

Jösses. Brevskrivaren borde onekligen göra rent framför egen dörr innan han uttrycker sig nedlåtande om Team Soldes bloggskrivande. Vilken svenskalärare skulle inte dö av skam om hon såg sin egen son särskriva detta sammansatta ord? Vilken rektor skulle inte skämmas ögonen ur sig om hon fick höra att hennes son använt information kopierad rakt av från Wikipedia utan att ange källhänvisning? Att Wikipdia-artikeln dessutom avslutas med en klargöring som gör gällande att "rackarunge lever kvar idag som ett skämtsamt och ej nedsättande tillmäle" torde ju dessutom tyda på att Team Soldes skribenter inte gör något fel i att använda ordet på det vis som de gör. Pinsamt, M...

Oroad sa...

Jag ifrågasätter starkt användandet av "en klargöring". Borde det inte vara "ett klargörande".

Corleone sa...

Detta var en riktig lektion......
Jag tycker fortfarande om hästkött och hästkorv !!!!!

Clabo sa...

Team Soldes egen Coach kommer från en lång och trägen tradition av nattmän i nordvästra Skåne. Befattning har vandrat genom generationerna i hans släkt. Tyvärr ses detta som skamligt av många i samhället och Coach känner ofta betänkligheter kring hur öppen han vågar vara med detta faktum. Därför tar Team Solde sitt ansvar och arbetar hårt för att inpränta en positiv konnotation på orden nattman och rackare hos det svenska folket. Allt för att återupprätta yrkets heder, och därmed hedern för Coach och hela hans släkt.
Say it loud, I´m nattman and I´m proud!

Anonym sa...

Clabo vistte du att Ozzys Iron Man från början hette Nattman?

I am nattman
Has he lost his mind can he see or is he blind

http://www.youtube.com/watch?v=udEDlOZJmCc

//Greven

Clabo sa...

Nej du, gode Greve, det visste jag faktiskt inte. Men jag kan bara tolka texten till "Nattman" som att Ozzy sällar sig till skaran med en fördumsfull bild av nattmännen. Att ifrågasätta huruvida de är seende eller vid sina sinnens fulla bruk är bara okunnigt. Hur enkelt tror Ozzy att det är att verka i nattens dunkel? Inte konstigt om man fumlar runt, snubblar och krockar med lösöre när månen är det enda ljus tillgängligt. Ozzy sägs ju faktiskt själv behandlat just denna problematik i sin låt "Bark at the Moon". Den tolkas i vissa kretsar handla om en nattman som förbannar månens oförmåga att sprida tillfredsställande ljus över stallets spiltor, vilket kan ha lett till att det, vid minst ett tillfälle, var en get som flåddes. Ozzy har ju alltid haft ett tvetydigt förhållande till sydsvensk ockultism. Nej, detta verkar vara ett ypperligt tillfälle för Forum för levande historia att göra någon nytta för en gång skull.

PS. Greven, förresten, visste du att skådespelerskan NATTalie PortMAN fått sitt namn just från fenomenet? Det vill göras gällande att hennes morfars farfar var nattman i Perstorp innan han utvandrade. Eller att syskonduon först kallade sig för The Nattmens, innan skivbolaget föreslog att karriären skulle må bättre om de valde ett annat skrå till sitt namn. De blev således The Carpenters. Denna påförda skam över sitt ursprung kan ha varit en bidragande orsak till Karen Carpenters subtansmissbruk och ätstörningar.

Anonym sa...

Clabo, imponerande! Har du också svininfluensan? En annan anekdot är att en älskad luciasång också har kopplingar till detta, NattMen Går Tunga Fjät cencurerades 1867 till nuvarande version.//Greven

Clabo sa...

Nej, ingen svininfluensa här inte. Dock en ganska liberal tolkning av begreppet förvärvsarbete.

Snarkus sa...

hahaha!

coach sa...

tack för stödet