måndag 2 mars 2009

Veckans Kosttips Med Anna


Annas nötgryta med rotfrukter & rykande färskt tomatbröd
800g nötkött/alt Älgkött
4 morötter
6 potatisar
2 lökar
1 hel rotfrukt i lagom storlek
salt, peppar
Vitlök
Matlagningsgrädde
Soya
Kalvfond/Viltfond
Ruccola
Gör så här;
1.Dela köttet i lagom bitar,lägg i en stor gryta med lite olja och smör i botten.
Fräs upp med vitlök, salt, peppar.
2.Fyll upp med ca 1 liter vatten och lite kalvfond, låt nu detta koka i minst 1 timma
tills köttet har blivit riktigt mört.
3.Under tiden skala och dela rotfrukterna i önskad storlek,
när köttet kokat i ca 1 timma lägg i rotfrukterna och låt koka i ca 30-40 minuter.
(OBS tänk på att fylla på med vatten så att det blir riktigt rikligt med sås)
4.Smaksätt nu grytan med kalvfond, viltfond och ca 2 dl grädde, salt och peppra efter egen smak
samt lite soya så att färgen på gryan blir härligt brun.
5.Under tiden detta kokar till sig bakar vi brödet,och då gör vi på följande sätt;
4 bitar
1 ägg
2 msk olivolja
1 dl matyoghurt
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl färsk riven parmesan ( ej nödvändigt om man ej älskar ost!)
1 dl soltorkade tomater alt oliver om man gillar det bättre
1 tsk brödkrydda alt rosmarin.
1. Sätt ugnen på 200 grader
Blanda olja, ägg och yoghurt gärna i en matberedare.
2.Rör ihop mjöl, bakpulver, salt och parmesan, blanda det med yoghurtblandningen.
3.Ta upp degen och mjöla ett bakbord, kavla ut degen lite lagom och fyll den med önskad mängd soltorkade tomater.
4.Lägg degen på plåt medbakplåtspappaer och "fös ihop" den till en bulle, ca 15 cm i diametern,
skåra ett kors med mjölad kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Servera nötgrytan rykande varm och på toppen lägger vi på lite ruccola för att få fram den
härliga syran, till detta serveras ett nybakat tomatbröd!
SMAKLIG MÅLTID!

2 kommentarer:

Dan Stenqvist sa...

Oh, äntligen kan jag laga något igen! Underbart Anna!

Anonym sa...

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm vad gott