torsdag 16 juni 2011

Power up


Eftersom det imorgon är dags för årets kraftprov #2 (onsdagsspurtens linjelopp är oslagbart) så har det än en gång blivit dags att bunkra upp runekakor.


Ingredienser (1 sats) :


2,5dl grädde

2dl sirap

1,5dl socker (gärna råsocker)

5dl havregryn/müsli/flingor/kalaspuffar

4dl frön/nötter/krossade kakor(digestive)

2dl torkade frukter/russin

1-2dl dextropur(druvsocker)


...om man vill, för att variera smaken:

kakao

vaniljpulver

kaffe

kokos

honung


(knäck/bindemedel/kola)

Koka grädde, sirap och socker i en gryta med så stor botten som möjligt. Räkna med att knäcken får koka i ca. 1 tim, när smeten blir mörkare och rör sig långsammare, då gör man ett kulprov (droppa lite kola i kallt vatten, går den att forma så är den klar). Jag brukar blanda i lite kakao i smeten mot slutet för att få godare smak. Lite kaffe funkar också.


När smeten kokar så blandar och hackar man torrvarorna. Lagom är ca.14-15dl torrvaror. Basen liknar en custom müsli på havregryn. Mycket nötter och frukter är gott. (varning:kalaspuffar smakar jättemycket och pisset luktar. Gillar man det, Go for it!)Smaksätt om du vill med lite vaniljpulver och/eller kokos. Tro inte att du är smart om du gör en jättesats, du kommer att kräkas och hata dessa Runekakor allt för snart. Bättre är att variera smaksättningen och ingredienserna från sats till sats.


När knäcken är klar, så blandar du de ca. 14-15dl torrvarorna i grytan. Här måste det gå smidigt innan smeten svalnar och stelnar.

Rör om så att allt blir klistrigt och segt.



Häll ut blandningen fördelat på två bakplåtspapper. Försök samla till en platt klump. Lägg ytteliggare ett papper över och kavla ut till ca. 5-10mm tjocklek.

(Jag har en gång gjort en lyxvariant där jag blandade yoghurt med smält vit choklad och jordgubb som jag strök i ett tunt lager över hela alltet. Det blev gott och fint, men blev snabbt gammalt + smälter i bakfickan.)


Låt svalna/stelna över natten (helst i kyl).


Dag 2, skär ut rutor och paketera i plastfolie.



Förvaras i frys eller kyl.

(I frys verkar de hålla hur länge som helst. I kyl håller de minst ett par veckor, men kan smaka lite torrt och tråkigt efter för många turer fram och tillbaks från ryggficka till kyl.)




5 kommentarer:

Sarah sa...

Julgodis eller hjulgodis?

Mackan sa...

D. for Prezident! Pullers ser och lär av denne gigant inom cykelkonfektyr!

Il Macharonne

Martin Gustafsson sa...

Gött, ser sjukt potenta ut! Nårra sånna o dom på rullen ser brunt.

Dan Stenqvist sa...

Kan man beställa kontainervis?

D. Zorn sa...

Levereras endast i big-packlådor